Brokerul de la Eastern Securities recomandă prudenţă faţă de raportările favorabile referitoare la potenţialul pieţei locale de capital
"Situaţia este ambiguă în Europa şi mi se pare un pic trasă de păr ideea ca România să intre pe agenda investitorilor străini"
Ieri la Bursa de Valori Bucureşti am consemnat o şedinţă neconcludentă, marcată de o închidere divergentă la nivelul indicilor, oscilaţii intraday derutante şi o lichiditate sub media perioadei a pieţei regular, de 19,5 mil. lei. Volumele slabe din tranzacţionarea reglementată au fost compensate de transferurile din piaţa deal. Pe acţiunile Fondului Proprietatea (FP), s-au realizat patru deal-uri cu 30 milioane de titluri, care au fost schimbate la preţul de 0,58 lei/acţiune. O astfel de tranzacţie, cu acţiuni în valoare de 3,34 milioane lei, s-a efectuat şi pe simbolul Băncii Transilvania (TLV). Preţul transferului a fost de 1,55 lei/acţiune, echivalent cu maximul ultimelor zece luni.
În prima parte a zilei, indicii se situau în jurul valorilor de referinţă ale sesiunii precedente, doar indicele financiar BET-FI având un salt către nivelul de 26.000 de puncte. Mişcarea nu a fost confirmată, cotaţiile intrând în derivă pentru ca în ultimele ore de tranzacţionare să se contureze o tendinţă descendentă pe indicii BET şi BET-C, care la final consemnau deprecieri de 1,25% şi, respectiv, 0,93%. Dintre indicii principali, doar BET-FI a reuşit să închidă "pe verde", cu un avans de 0,20%, însă sub pragul de 26.000 de puncte.
Multe vorbe pentru nimic?
În aceste condiţii piaţa păstrează potenţial de continuare a corecţiilor, după cum ar putea să reia parcursul pozitiv. Leonard Vişan, Deputy General Manager la Eastern Securities, a declarat însă pentru Curierul Naţional că ultima variantă este mai puţin probabilă. "Sunt un pic sceptic, deşi nu pot veni acum cu motive funda