Statele Unite au decis să trimită pe cerul libian celebrele drone, avioanele fără pilot, atât de folosite în Irak, apoi în Pakistan şi Afganistan. Secretarul american al Apărării, Robert Gates, a făcut acest anunţ, spunând că două drone înarmate vor fi permanent angajate deasupra Libiei.
Potrivit oficialului american, dronele au un tir mai precis decât avioanele clasice şi în acest fel vor fi evitate victimele civile.
În ultimele zile a început deja o polemică privind victimele pe care tirurile aliate le-ar fi făcut în rindul populaţiei civile. Nici precizia dronelor nu este însă de 100%, dacă ne gândim la civilii morţi în Afganistan sau Pakistan, în urma bombardamentelor lansate din drone.
Se caută pilot pentru… avioane fără pilot
Adevărul este însă că dronele nu pot să funcţioneze fără intervenţia omului şi de fapt sunt mai mulţi oameni implicaţi în pilotarea unei drone, decât în pilotarea unui avion cu echipaj. Astfel, pentru o patrulă de luptă care numără patru aparate şi constituie unitatea de măsură pentru a asigura o acoperire de 24 de ore din 24, într-o zonă bine delimitată, e nevoie de nu mai puţin de 180 de persoane. Printre ele se află piloţii de la distanţă, dar şi mecanicii sau cei responsabili cu analizarea informaţiilor care decid un atac.
În clipa de faţă, 90% dintre responsabilii cu pilotarea dronelor sunt angajaţi în luptele din Afganistan sau Pakistan, deci o implicare în Libia înseamnă că e nevoie de alţi oameni. Numărul lor e estimat la aproximativ 500.
Dronele şi filozofia războiului
Utilizate din ce în ce mai des în ultimii ani, dronele schimbă modul de a purta un război. Când se află într-un avion sau un elicopter clasic, pilotul este deasupra ţintei, în aparat. Simte o altfel de tensiune şi de presiune, chiar dacă e la câţiva kilometri deasupra ţintei, pe care o v