Clinica de Cardiologie din Fundeni a editat, recent, în seria „Tineri elevi ai unei vechi Şcoli“, o carte de Imagistică la bolnavi cardiaci, sub redacţia dnei prof. dr. Carmen Ginghină, ce aduce noutăţi – ca mesaj ştiinţific, didactic – în peisajul actual al literaturii de specialitate. O prezentare oarecum ieşită din tipare a acestei extrem de utile apariţii editoriale este alcătuită de dna prof. dr. Rodica Avram. (...)
Clinica de Cardiologie din Fundeni a editat, la începutul acestui an universitar, o carte de IMAGISTICĂ LA BOLNAVI CARDIACI, sub redacţia dnei prof. dr. Carmen Ginghină, la Editura Medicală. Cu cartea şi CD-ul însoţitor în mână, mi-am pus mai multe întrebări, iar răspunsurile pot contura „portretul“ cărţii. Ce aduce nou, prin ce se particularizează această carte, ca mesaj ştiinţific?
• Ea include o prezentare a unei patologii cardiace extrem de variate (de la relativ frecventa „ischemie coronariană silenţioasă“ la rara „hipertensiune portopulmonară“ şi la foarte rara „tromboaspiraţie în infarctul miocardic prin ocluzie de grefon venos“), patologie care tinde să se concentreze într-un serviciu terţiar de Cardiologie cum este cel de la Fundeni; • Discuţiile pe marginea fiecărui caz prezentat şi a imagisticii care-l ilustrează sunt ample, incluzând opiniile clasice general acceptate, recomandările ghidurilor societăţilor savante şi comentariile nuanţelor cazului în raport cu datele de ultimă oră din literatura medicală internaţională. Ce aduce nou, prin ce se particularizează această carte, ca mesaj didactic?
• Cazurile clinice sunt prezentate în rezumat (însoţite de două-trei imagini) şi in extenso (împreună cu o pleiadă de imagini, unele în mişcare) pe CD-ul ataşat volumului – după tipicul prezentărilor d Publicitate e caz pentru examen. De altfel, tineri colegi mi-au mărturisit că, în perioada de pregă