Progresul tehnic a generat in ultimii 20-30 de ani o crestere semnificativa a standardului de viata in toate tarile lumii, iar Romania nu face exceptie de la regula. Produsele au devenit din ce in ce mai ieftine, mai accesibile, iar liberul schimb si economia de piata a oferit tuturor posibilitatea de a cumpara bunuri si servicii la care, in urma cu ani de zile poate ca nici macar nu indrazneau sa spere, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.
Astfel, daca la sfarsitul anilor 80, pretul unui televizor color sau al unui aparat video reprezenta echivalentul salariului pe cel putin cateva luni, in prezent se pot cumpara televizoare color cu echivalentul salariului pe cateva saptamani, iar in ce priveste aparatele video, acestea au fost de mult uitate.
Obisnuim deseori – mai ales de cand a inceput criza – sa blamam capitalismul si economia de piata si sa ne gandim ca, pentru romani, acesti 20 de ani de (pseudo) capitalism nu au adus prea multe avantaje in afara de libertate, insa daca ne uitam in jurul nostru observam cu totul altceva.
In 1990, un roman din 5 avea televizor, unul din 6 avea frigider, unul din 7 avea o masina de spalat, unul din 13 avea aspirator, iar unul din 19 avea masina. Cum stau lucrurile acum? Click aici pentru detalii.
Potrivit datelor INS, la sfarsitul anului 2007, un roman din 2 avea televizor (mai are cineva televizor alb-negru?), unul din trei avea frigider/congelator, tot unul din trei avea aragaz, unul din 4 avea masina de spalat, unul din 5 avea aspirator, iar unul din 8 avea un autoturism.
Cu alte cuvinte, in acesti 20 de ani de “reducere continua a nivelului de trai si a standardului de viata”, gospodariile populatiei s-au “imbogatit” cu aproape 11 milioane de aparate audio, cu 7 milioane de televizoare, cu 4 milioane de frigidere sau congelatoare, cu aproape 5 milioane de aragazuri, c