Şi a trecut şi BookLand, tîrgul care s-a vrut urban (şi da, a fost la mall, ce vreţi exemplu mai tare de urbanism, deşi nu ştiu dacă e chiar cel mai de invidiat) şi s-a vrut şi de carte. Tare mi-e teamă că n-a fost nici una, nici alta. Am văzut mai multă lume la standul unde se vindeau ceaiuri (la preţ de Calea Victoriei) decît la oricare dintre standurile de cărţi. Cine să cumpere cărţi de la mall?
Cine a mai fost pe la tîrguri de carte îşi aminteşte, desigur, cum este sîmbăta pe la ora 14.00, ce înghesuială, cît popor. La BookLand s-a estimat o participare de 350.000 de vizitatori, adică mult mai mulţi decît la Bookfest şi Gaudeamus (tîrgurile pe care organizatorii şi-au propus să le întreacă). Da, 350.000, numărîndu-i ca participanţi la BookLand pe toţi cei care intrau în clădire.
Ar fi foarte interesant de văzut cum arată o statistică a tîrgului. Cîţi oameni au fost – dar nu numărînd cîţi oameni au intrat în mall în cele trei zile, ci cîţi s-au oprit măcar 10 secunde în faţa rafturilor cu cărţi –, care a fost cea mai vîndută carte, şi sper ca, de data asta, să nu ne mai trezim cu edituri care spun că au vîndut două-trei mii de exemplare dintr-un volum pe care nimeni n-a fost văzut ţinîndu-l măcar în mînă, nicidecum să fie vîndut un exemplar pe minut sau la 30-40 de secunde.
S-a promis că vor fi statistici, s-a spus că au fost edituri care au vîndut în astea trei zile mai mult decît au vîndut în cinci zile la Bookfest sau la Gaudeamus (Rili? Adevărul a anunţat vînzări de 25.000 de lei. Dacă ar vinde atît la Bookfest/Gaudeamus, cred că ar fi demis întreg Departamentul de vînzări!)
Ei, dacă apăreau statisticile alea, apăreau de dimineaţă, în ediţiile ziarelor sau măcar pe site-ul BookLand ori pe pagina de Facebook a tîrgului. N-au apărut (poate nici editurile nu le-au trimis), aşa că...
În fine, nu m-am apucat de scr