Medicii sfătuiesc populația să sărbătorească Învierea Domnului cu bucate tradiționale românești, dar nu în exces și asezonate cu foarte multe fructe și legume.
Doctorii le transmit credincioșilor care au ținut post în această perioadă că ar fi bine ca două treimi din farfuria cu mâncare să conţină legume şi zarzavat, iar între mese să se facă o pauză de cel puţin trei ore.
Atenție la mâncărurile grele!
Pentru a preîntâmpina situațiile pe care, de altfel, le regăsim în fiecare an în timpul sărbătorilor, când secțiile Unităților de Primire Urgențe sunt luate cu asalt de pacienți care acuză toxinfecții alimentare, medicii recomandă prudență maximă în consumul alimentelor tradiționale. „Mai ales pacienții care au probleme digestive ar trebui să consume alimentele grele cu multă moderație, să nu se grăbească și să nu le amestece. Masa de Paște este una destul de plină în alimente grele, cum ar fi carnea de miel, drob, ouă. Toate acestea trebuie consummate cu mare atenție“, spune medicul Mirela Nițu, șefa Unității de Primire Urgențe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia.
Şi la excesul de alcool
Pentru a fi siguri că organismul nu va reacționa agresiv la bucatele tradiționale de Paște, este indicat să-l ajutăm și cu medicamente. „Pentru a preîntâmpina orice neplăceri, este indicat ca înainte de masă să luăm o tabletă de Metoclopramid, iar persoanele care suferă de ulcer, gastrite sau afecțiuni ale colonului ar trebui să-și administreze și în timpul mesei o pastilă de Nospa“, mai recomandă medicul Mirela Nițu.
Una din marile probleme cu care se confruntă medicii în perioada Sărbătorilor Pascale o reprezintă pacienții turmentați care se prezintă la spital la limita comei alcoolice sau chiar mai rău. „Ar fi nemaipomenit dacă românii ar înțelege că nu trebuie să ne turnăm în cap pentru a ne simți bine. Din păcate, experiența anilor t