Adrian Cofaru, crescător de iepuri şi iezi din Dumbrăviţa, nu are marfă cât ar putea vinde acum, înainte de Paşti
Pentru a evita indigestiile după masa de Paşti, tot mai mulţi braşoveni aleg în locul cărnii de miel pe cea de iepure sau ied. Conţine mult mai puţin colesterol şi este mai gustoasă, spun consumatorii. Aşa se face că braşovenii i-au asaltat pe crescători: unul dintre ei are bătătura gospodăriei de la Dumbrăviţa plină de iezi şi miei. „Sunt solicitări foarte multe, mai ales la carnea de ied. La carnea de iepure mai puţin, însă, oricum, mai multe solicitări decât în anii trecuţi", ne-a dezvăluit Adrian Cofaru, crescător de iepuri şi iezi. Exemplarele pe care le avea pregătite pentru a le vinde de Paşte nu acoperă însă decât jumătate din cereri.
Iepurele, 4-5 kilograme
„Iepurele are cam 4,5 kilograme din care rămâne carcasa, cam 3,2 kilograme, iar cei mai mari, de 8-9 kilograme, se duc la 6 kilograme. La ied, după tăiere se pierde cam 40%. De exemplu, dintr-un ied de 16 kilograme va râme 9-10 kg de carcasă", ne-a explicat crescătorul.
Iedul, 25 de lei/kg
Nici preţul nu este cu mult mai mare decât cel pe care îl cer ciobanii pe carnea de miel. Preţul unui kilogram de carne de iepure oscilează între 25 şi 30 de lei, în timp ce pentru ied, crescătorii nu cer mai mult de 25 de lei pe kilogram. Carnea de iepure are chiar şi virtuţi terapeutice şi este introdusă în dietele speciale ale pacienţilor cu boli de inimă, ale celor cu vârste înaintate sau în dietele cu conţinut scăzut de sodiu. Adrian Cofaru, crescător de iepuri şi iezi din Dumbrăviţa, nu are marfă cât ar putea vinde acum, înainte de Paşti
Pentru a evita indigestiile după masa de Paşti, tot mai mulţi braşoveni aleg în locul cărnii de miel pe cea de iepure sau ied. Conţine mult mai puţin colesterol şi este mai gustoasă, spun