Reputatul regizor este acuzat de CNSAS că a fost recrutat încă din 1956 şi că ar fi dat mai multe note scrise care au dus la arestarea unor persoane. Andrei Blaier, care ar fi avut numele de cod „Brateş”, ar fi turnat actori, scenarişti şi regizori. Aceleaşi probleme le are şi actorul Alexandru Repan.
Potrivit CNSAS, Andrei Blaier (77 de ani) ar fi fost recrutat de Securitate în 1958, pentru „supravegherea activităţii şi manifestărilor duşmănoase ale personalului încadrat la Centrul de Producţie Cinematografică «Buftea»", sub pseudonimul „Brateş". Blaier a semnat un angajament olograf, la 20 noiembrie 1958.
În 1968, deşi devenise membru de partid, Securitatea a decis trecerea lui Blaier în categoria colaboratorilor, întrucât a furnizat informaţii „preţioase organelor de Securitate", în declaraţiile date până atunci. În perioada 1969-1989, CNSAS nu a găsit în arhive note date de „Brateş". În 1989, un ofiţer de Securitate a propus reactivarea lui Blaier şi s-a cerut aprobarea PCR, pentru a fi folosit „în rezolvarea unor sarcini speciale".
Ameninţat cu compromiterea
Relaţia lui Blaier cu Securitatea a început din 1956, la vârsta de doar 23 de ani, când a fost urmărit, întrucât făcea parte dintr-un grup de studenţi la Institutul de Teatru şi Cinematografie care se ocupa cu scrierea şi difuzarea unor versuri cu caracter duşmănos. O parte dintre studenţi au fost arestaţi şi condamnaţi la şase luni de închisoare corecţională cu suspendare.
Vezi aici cererea CNSAS înaintată Curţii de Apel Bucureşti cu privire la Andrei Blaier
Astfel, Blaier a rămas în arhive cu acest material compromiţător, care a şi fost folosit în 1958 la recrutarea sa. „În procesul recrutării va trebui să folosim cu dibăcie materialul compromiţător existent împotriva sa", nota securistul. Potrivit CNSAS, „Brateş" a fost „dirijat în diverse acţiuni de verifica