PSD şi PNL au atacat la Curtea Constituţională (CCR) Codul social - cel de-al doilea mare proiect adoptat de Guvern în această primăvară - pe considerentul că încalcă dreptul la asociere şi la grevă prevăzute de Constituţie, iar desfiinţarea contractelor colective de muncă la nivel naţional îngrădeşte libertatea sindicală.
Avocaţii spun însă că un cod social era absolut necesar. Codul social desfiinţează contractele colective de muncă la nivel naţional, menţinându-le la nivel "micro": "Contractele colective de muncă se pot negocia la nivel de unităţi, grupuri de unităţi şi sectoare de activitate". "Aceste prevederi sunt de natură să aducă atingeri grave dreptului la negociere colectivă", spune sesizarea către CCR. Codul social legiferează că negocierea colectivă este obligatorie numai la nivel de unitate, cu excepţia cazului în care unitatea are mai puţin de 21 de angajaţi, lucru considerat neconstituţional de opoziţie, care susţine că se încalcă astfel dreptul constituţional de a negocia la nivel de ţară. Premierul Emil Boc a susţinut că eliminarea contractelor colective la nivel naţional este obligatorie pentru că negocierea acestora generează dezechilibre economice în cascadă, distorsionează principiul negocierii voluntare şi introduce obligaţii care depăşesc posibilităţile bugetare ale unităţilor.
Ioan Dumitraşcu, avocatul specializat în dreptul muncii, partener al casei de avocatură Peli Filip, afirmă că un cod social era necesar pentru că introduce clarificări în situaţii care erau tratate diferit: "Subiectul dialogului social, al negocierilor colective, al sindicatelor şi patronatelor este la acest moment reglementat într-un mod divers într-o colecţie de legi care au generat disfuncţionalităţi".
"În ceea ce priveste disfuncţionalitatile menţionate aş mentiona în primul rând criteriile dupa care un actor social, pat