Meningita afectează aproximativ 10.000 de oameni în întreaga lume, arată statisticile de specialitate. Potrivit datelor, în România, meningita bacteriană are o rată de mortalitate de peste 50% în rândul persoanelor care se confruntă cu această afecţiune.
Potrivit datelor Societăţii Române de Pneumologie din România, cei mai afectaţi de meningită sunt copiii cu vârste de până la 5 ani, cu o incidenţă de 15 cazuri la 100.000 de locuitori într-un an.
"În lume, dar şi la noi în ţară, meningita bacteriană reprezintă o boală extrem de gravă prin rata mare de mortalitate şi prin sechelele neurologice severe care se constituie. Cele mai semnificative sechele care apar sunt: surditate, retard mental sau motor şi convulsii. Populaţia cea mai expusă la această infecţie gravă este reprezentată de copiii antepreşcolari, care au până în trei ani, la care apărarea antiinfecţioasă este insuficient maturată", a declarat prof. dr. Doina Pleşca, vicepreşedinte al Secţiei de Pneumologie Pediatrică din cadrul Societăţii Române de Pneumologie.
Meningita este o inflamaţie a meningelui de etiologie variată: bacteriană, virală, sau fungică, explică medicul pneumolog. "Meningita bacteriană se instalează brusc şi este însoţită de febră mare, 40-41°C, alterarea stării generale - pacientul nu suportă lumina, prezintă cefalee difuză, progresantă şi chinuitoare, somnolenţă şi vărsături. Progresiv, starea generală se agravează, pacientul devine comatos şi apar crizele de convulsii", precizează medicul Pleşca.
Singura modalitate prin care poate fi prevenită meningita este prin vaccinare. Vaccinul are rolul de a imuniza organismul înainte de expunerea la aceste bacterii. Meningococemia severă este una dintre cele mai fulminante infecţii cunoscute în practica medicală. Pericolul este cu atât mai mare cu cât, conform avertismentelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, există o r