În noaptea sfântă a Învierii, puteţi lua lumină din depărtările Dobrogei şi ale Bărăganului, la cele mai frumoase lăcaşuri de cult. În inima pădurii sau cocoţate pe dealuri, mănăstirile au porţile deschise pentru credincioşii care vor să spună „Hristos a înviat!“.
Catedrala, simbol al Bărăganului
Între cele peste 170 de lăcaşuri de cult pe care Bărăganul le adăposteşte, se regăseşte şi cea mai impunătoare construcţie eclesială finalizată după căderea comunismului: Catedrala Înălţarea Domnului din Slobozia. Ridicată în cel mai mare parc din oraş, Parcul Tineretului, catedrala are o suprafaţă totală de 850 de metri pătraţi, fiind vizibilă de pe Drumul European E85. Piatra de temelie a fost pusă în urmă cu două decenii, costurile lucrărilor fiind suportate integral, între 1992 şi 1994, şi parţial, între 1994 şi 1996, de fostul miliardar de carton Ilie Alexandru. Ridicarea celui mai mare lăcaş de cult din Bărăgan a presupus, per total, fonduri de aproximativ un milion de euro.
Mănăstirea voievodală
Ridicată în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, pe vreme voievodului Matei Basarab, Mănăstirea Sfinţii Voievozi, localizată pe şoseaua de centură a municipiului Slobozia, era o adevărată fortăreaţă care, conform istoricilor, „avea aspectul unei cetăţi, cu ziduri puternice, care erau imposibil de escaladat“. Lăcaşul de cult, cu zid înalt de aproximativ 5 metri şi cu o lăţime de 1,5 metri, a fost serios avariat în 1838, în urma unui cutremur, construcţia fiind reabilitată în multiple rânduri, ultima oară în 1997. Pictura murală, datată din 1842, a fost refăcută la rândul ei. Recent, municipalitatea a alocat 200.000 de lei pentru amenjarea unui muzeu chiar în curtea mănăstirii, lucrările urmând a fi demarate în a doua parte a acestui an.
Citiţi mai multe în „Adevărul de Seară“ de astăzi!