Municipalitatea clujeană va transforma 20 de autobuze în trolee, primul autovechicul convertit fiind pus deja pe traseu. Conducerea Regiei Autonome de Transport Urban Călători (RATUC) a luat această decizie împreună cu primarul Sorin Apostu datorită costurilor mult mai reduse şi a poluării semnificativ mai mici. „Ne orientăm spre un transport în comun ecologic şi am transformat un autobuz într-un troleibuz care are un motor nou, performant, cu un consum redus de energie şi care va duce la reducerea poluării în trafic. Vrem să transformăm în acest an un număr de 20 de autobuze, aceasta fiind o soluţie eficientă, în condiţiile în care preţul unei troleibuz transformat este cu 50 la sută mai mic decât preţul unuia nou, 230.000 de euro, faţă de 460.000 de euro. Ne preocupă cum cheltuim banii publici şi cum facem economii la bugetul local, încercând şi pe timp de criză să înnoim parcul auto al RATUC", a spus primarul la prezentarea prezentarea troleului.
Cu troleul e mai ieftin
La rândul său, directorul RATUC, Liviu Neag, a explicat că diferenţa de costuri între cele două sisteme, autobuz care funcţionează cu motorină şi troleu care merge pe bază de curent electric, este de 30 la sută. „Costul pe kilometru la transportul cu autobuzul este de 1,30 lei/ călător, iar la troleibuz scade la 0,75 de lei/ călător. De asemenea, noul troleibuz dispune de un motor cu un consum redus de energie electrică cu 40 la sută faţă de vechile troleibuze", a explicat Neag.
Troleul are o capacitate de 149 de locuri, are trapă pentru a facilita accesul persoanelor care sunt imobilizate în cărucior şi un număr de şapte camere video pentru siguranţa călătorilor. Lucrările de transformare a autobuzului în troleu au fost realizate de societ atea Astra Arad. Parcul auto al RATUC are 208 autobuze şi 106 troleibuze.
Municipalitatea clujeană va transforma 20 de aut