Românului îi place "să vadă ce cumpără", iar internetul nu-i oferă această posibilitate
Nici cei care cumpără frecvent din online nu cunosc toate avantajele
Retailul online, deşi este în plină creştere, încă este mult sub media europeană
Internetul este prezent în tot mai multe gospodării din România. Rata de penetrare a acestui serviciu este una din cele mai mari din Europa, iar viteza de transfer a datelor oferită de providerii de internet este una din cele mai mari din lume. Dar încă nu se află în suficient de multe gospodării pentru a ne considera o ţară tehnologizată. Retailul online atrage şi el de la an la an tot mai mulţi adepţi, însă piaţa este foarte mică, cel puţin în comparaţie cu alte ţări din Europa şi din lume. Teama şi neîncrederea românilor în acest tip de magazine menţin şi ele piaţa la un nivel redus în ceea ce priveşte expansiunea numărului de clienţi.
România nu se poate lăuda nici cu o gamă prea vastă de produse comercializate prin acest canal de desfacere. În cele mai multe, produsele electronice şi electrocasnice sunt cele preferate de cumpărătorii online.
Produsele alimentare sunt arar căutate de români, în mediul online. Cât despre preţ, acestea diferă faţă de ce poţi găsi la piaţă sau la supermarket, tarifele fiind mai mari. La aceste tarife mari se mai aplică şi costul transportului. Cum românul este obişnuit să facă piaţa, preferă să meargă direct în magazine şi să cumpere ceea ce vrea decât să le aştepte acasă. Printre temeri încă se mai regăsec cele precum: "Dacă nu sunt de calitate?", "dacă întârzie?", "ce fac dacă nu primesc ceea ce am comandat?".
Mai mult de atât, sunt sărbătorile de peste an şi care nu sunt puţine. Poate e mai uşor să comanzi un cadou de Sfântul Valentin, de 1 şi 8 martie şi poate chiar de Crăciun, dar când vine vorba de sărbătorile creştine site-urile online nu au nicio şa