Scheletele a doi sfinţi, soţ şi soţie, îngropaţi de vii acum 1.700 de ani drept pedeapsă pentru că răspândeau creştinismul, au fost descoperite într-o criptă dintr-o mănăstire din nordul Italiei, informează National Geographic. Cei doi au murit tineri şi, potrivit legendei, virgini.
National Geographic a realizat un documentar despre felul în care au fost descoperite osemintelor sfinţilor Crisant şi Daria, doi tineri căsătoriţi care au făcut un jurământ de castitate pentru a-şi dedica viaţa lui Dumnezeu. Martirii au fost îngropaţi de vii de către autorităţile romane în jurul anului 283 d.Hr. Cei doi îi converteau pe romani la creştinism, ceea ce era ilegal la vremea respectivă.
Biserica Romano-Catolică a acceptat ca investigaţia să aibă loc. "Este pentru prima dată când putem testa autenticitatea rămăşiţelor unui sfânt. Într-un fel, este o mişcare neobişnuită pentru Biserica Catolică, care şi-a asumat riscul de a pune o întrebare ştiinţifică ce ar fi putut distruge mitul", spune producătorul documentarului.
Craniile au fost păstrate în sculpturi de aur timp de 500 de ani
Scheletele au fost descoperite în cripta unei mănăstiri din oraşul Reggio Emilia. Rămăşiţele sfinţilor se află acolo de 1.000 de ani şi au fost descoperite în 2008, când muncitorii care lucrau la renovarea mănăstirii au dat peste o criptă ce adăpostea 300 de oseminte. Scheletele sfinţilor se aflau în cufere de lemn ce purtau sigiliul episcopului oraşului. Timp de 500 de ani, craniile celor doi sfinţi au fost sigilate în două sculpturi din aur şi argint - busturi ale lui Crisant şi Daria, venerate de catolici de-a lungul secolelor.
Vârsta şi sexele celor două schelete au fost identificate cu ajutorul testelor ADN. O coastă a fost luată de la fiecare şi pisată într-o pudră fină care a fost apoi analizată. Femeia a murit când avea în jur de 20 de ani, în timp ce