Pe vremuri, Ulita Sarbeasca, ce poarta astazi numele domnitorului Alexandru Lapusneanu, loc de plimbari duminicale si de intalnire a tineretii iesene, cu magazine vestite si ispititoare localuri cu podiumuri pentru spectacole, se mai numea Strada Veseliei sau Strada Muzicii.
Inzestrata cu o multime de cladiri ochioase, destinate pravaliilor de lux, ulita se intindea de la Bacania Ermacov, pe locul careia se afla astazi blocul Amandina, la parterul caruia a functionat pana nu de mult cofetaria cu acelasi nume, pana la coltul strazii Carol, vegheat odinioara de luxosul palat Jockey Club, demolat prin anii '60.
Dulciuri, bere si spectacole
Pe locul actualei parcari din fata Hotelului Astoria, pe vremea lui Eminescu, se inalta semet eleganta cofetarie Madame Alexandre, cu multe bomboneturi parisiene, scena, muzica, teatru si multa tinerime. De vizavi, o concura, nu fara succes, Coferaria Italiana Passini, cu delicioase napolitane si fondante "glacee" si in care se intreceau in alamuri fanfarele militare.
Chiar in coasta acesteia, putin mai sus, pe locul unde astazi se afla gradina Corso, era Hala de Bere, in care un palc de canele automate, la gura carora licoarea aurie din malt si hamei tasnea spumoasa si umplea halbele musteriilor, in cantecele tarafului condus de chitaristul Ionica Barbu, nepotul vestitului Barbu Lautaru.
In curtea casei Cantacuzino, in care a locuit o perioada domnitorul Alexandru Ioan Cuza si care astazi adaposteste Muzeul Unirii, un intreprinzator a inchiriat o bucata de gradina, incercandu-si norocul si deschizand Beraria Unirii, postand acolo si o scena. Curajul era mare si riscant, avand in vedere ca in coasta casei se afla Gradina Primariei, tot cu scena, pe care evolua trupa de actori de la Teatrul National.
Ceva mai sus, in coltul pasajului ce trece pe sub Bolta Stomatolog