România nu a reuşit nici până în prezent să vândă surplusul de 300 de milioane de certificate de emisii de dioxid de carbon.
Ţara noastră are un surplus de certificate alocate pentru perioada 2008-2012, prin Protocolul de la Kyoto, deoarece a poluat mai puţin. Dacă aceste certificate ar fi fost valorificate în urmă cu doi ani, ar fi putut intra în conturile României circa 3 miliarde de euro. Certificatele nu au fost vândute atunci pentru că nu există legislaţia necesară, se arata într-o analiză realizată de HotNews.ro. Între timp a fost adoptată legislaţia, însă startul era deja pierdut, fiind mult mai greu de găsit state dispuse să cumpere certificate româneşti. Nici valoarea lor nu mai este aceeaşi, reducându-se la jumătate faţă de perioada 2009-2010. „Dacă vor fi vândute acum, România nu ar mai putea obţine decât 1,5 miliarde de euro”, a declarat în cadrul unei conferinţe Florentina Manea, director în Ministerul Mediului. Termenul limită pentru vânzarea surplusului de certificate de emisii de dioxid de carbon este 2012. România poartă încă din vara anului trecut negocieri cu companii din ţări care nu şi-au îndeplinit obligaţiile din Protocolul de la Kyoto, precum Japonia, Spania, Portugalia sau Canada. Până acum, nu s-a concretizat însă niciuna din aceste negocieri. Potrivit oficialului din cadrul Ministerului Mediului, în prezent preţul este de 5-6 euro pe certificat, faţă de 10 euro, cât era în 2009-2010. Valoarea angajamentului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră asumat de România este de 8 % faţă de anul de bază 1989.
Germania: Renunţarea timpurie la energia nucleară ar antrena pierderi de 1-2 miliarde de euro pe an
Ministrul german al Economiei a anunţat că renunţarea imediată la energia nucleară ar antrena costuri şi pierderi de până la 2 miliarde de euro pe an. Guvernul german va renunţa în totalitate la producţia de ene