La 26 aprilie se implinesc 25 de ani de la cea mai mare catastrofa atomica din istoria lumii - explozia reactorului patru al centralei Cernobil. Mult timp nimeni nu a stiut adevarul, nici chiar conducerea superioara de stat. Astazi, dupa un sfert de secol, se stie mai mult, dar nu tot. Au ramas semne de intrebare, enigme, dar, cel mai important, nu au fost reabilitati oamenii transformati in tapi ispasitori dupa ce le-a fost aruncata pe umeri intreaga responsabilitate.
Se considera ca explozia s-a produs la 26 aprilie 1986, la ora 1,23 noaptea, cand echipa de servici efectua, la blocul energetic numarul patru, dat in exploatare cu doi ani in urma, un experiment.
Dar nimeni nu a calculat ora exacta a deflagratiei, scrie Novaia gazeta. Prin intermediul ziarului Pradva, populatia a aflat despre o avarie produsa din cauza mai multor incalcari ale regulilor de exploatare a instalatiilor nucleare.
Vina pentru reactorul explodat, pentru moartea a 30 de oameni si o paguba de 2 mld. ruble a fost atribuita exclusiv personalului operativ si conducerii centralei, scrie Moskovski komsomolet.
Fostul director al unitatii, Viktor Briuhanov, a primit 10 ani de inchisoare. Impreuna cu el au fost condamnati alti cinci subalterni, care au primit intre 10 si 2 ani de detentie. Dupa ani, odata cu desecretizarea mai multor documente, s-a aflat ca, in realitate, reactorul patru al centralei Cernobil, seria RBMK-100, prezenta o serie de imperfectiuni de conceptie.
Dar, in epoca sovietica, tehnica sovietica trebuia sa ramana cea mai sigura din lume. De aceea trebuiau gasiti vinovati. Si au fost gasiti. Pentru ca, se intreaba autorul articolului, citandu-i pe specialisti: "Cum poate un sistem de securitate sa arunce in aer un reactor in loc sa-l opreasca?". Raspunsul nu poate fi decat unul singur: asa fusese construit reactorul.