Oricât s-a chinuit să-şi încheie socotelile cu trecutul în justiţie, Sorin Ovidiu Vîntu nu pare să fi scăpat: exact în momentul în care Mircea Geoană pierdea alegerile prezidenţiale în decembrie 2009, trecutul lui Vîntu a ieşit din nou la suprafaţă, de data asta tocmai în Indonezia, la Jakarta. Fostul director al FNI, Nicolae Popa, fugar de 10 ani, a fost prins miraculos exact în ajunul prezidenţialelor din România. De atunci, justiţia a început să-l împungă din nou pe Vîntu.
În ultimele zile, procurorii par să fi apelat la un truc judiciar care aminteşte de prinderea lui Al Capone în vreme prohibiţiei americane: l-au ţinut în corzi pe Vîntu, cu acuzaţiile de şantaj la adresa managerului Realităţii Media, Sebastian Ghiţă (subţiri, dacă le compari cu ce a arătat până acum că poate Vîntu în materie de "inginerii"). Procurorii par să fi pus în practică exact ce-l sfătuia "golanul bătrân" Vîntu pe "golanul cel tânăr", în discuţia înregistrată: să anihileze resursele inamicului, pentru a-l elimina. Sună a Sun Tzu, dar Vîntu a stat în arest, fără acces la contacte şi bani, şi a fost hărţuit judiciar până când Popa a aterizat la Bucureşti.
Citeşte aici de ce reprezintă Nicolae Popa un pericol pentru Sorin Ovidiu Vîntu şi de ce l-ar turna:
Cele trei motive pentru care Popa l-ar turna pe Vîntu
Ce-i va spune Vîntu lui Popa la întâlnirea de 10 ani
Până acum, Sorin Ovidiu Vîntu a fost achitat de toate acuzaţiile care i s-au adus în dosarele privind Fondul Naţional de Investiţii (FNI) sau Fondul Naţional de Acumulare (FNA). Alte acuzaţii s-au prescris, pentru că cercetările procurorilor sau judecarea acuzaţiilor s-au prelungit suspect de mult. În urma prăbuşirii FNI, statul român i-a despăgubit pe foştii jucători cu 100 de milioane de euro de la buget. Cei care au plătit oalele sparte de Vîntu au fost Ioana Maria Vlas, condamnată la 10 ani de închiso