Gaura din stratul de ozon care a apărut deasupra Antarcticii poartă o treime din vina pentru seceta recentă din Australia, relatează BBC News.
Cercetătorii americani au ajuns la concluzia că subţierea stratului de ozon deasupra Cercului Polar a schimbat tiparele de vânt şi de precipitaţii din toată emisfera sudică, chiar şi deasupra zonelor tropicale. Cea mai afectată regiune a fost Australia, unde s-a înregistrat o perioadă de secetă, oraşele fiind nevoite să investească în noi tehnologii precum cele de desalinizare, pentru a obţine apă potabilă.
În cadrul studiului realizat de cercetătorii de la Universitatea Columbia din New York, s-a investigat felul în care gaura de ozon de la Polul Nord a influenţat vânturile şi precipitaţiile. "Gaura de ozon a dus la deplasare spre sud a circulaţiei maselor de aer de la altitudinea înaltă, dar şi la deplasarea spre sud a circulaţiei maselor de aer tropicale", explică Sarah Kang, cercetător la Columbia. De asemenea, s-a constatat o modificare a modelelor de vânt din emisfera sudică. Vânturile de la altitudinile înalte sunt cele care influenţează vremea. Cercetătorii au descoperit că precipitaţiile deasupra Australiei s-au deplasat către sud odată cu vânturile din zonele înalte, ceea ce a dus la seceta din ultima perioadă. Australia a fost cea mai afectată deoarece acolo s-a înregistrat o modificare de 35%, faţă de media de 10% din restul regiunilor.
"Studiul atrage atenţia asupra diferitelor mecanisme globale care au impact asupra schimbărilor climatice din toată lumea", crede Myles Allen, un climatolog de la Universitatea Oxford. "Este foarte important să le analizăm pe fiecare în parte decât să presupunem că orice schimbare climatică pe care o vedem este cauzată de gazele cu efect de seră", a mai adăugat el.
Gaura din stratul de ozon care a apărut deasupra Antarcticii poartă o treime din vina pentru s