APĂRARE. Nicolae Popa \"se gândeşte serios\" să ceară revizuirea sentinţei definitive prin care a fost condamnat în dosarul \"FNI\". Sursa: REUTERS
Proaspăt extrădat din Indonezia, Nicolae Popa - timp de opt ani, unul dintre cei mai "vânaţi" români, aflat în acest moment în arestul "VIP" al Poliţiei Capitalei - "se gândeşte serios" să ceară instanţei revizuirea sentinţei definitive prin care a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul "FNI". Cel puţin aşa a declarat ieri avocatul său, după scurta vizită, de aproximativ 40 de minute, pe care i-a făcut-o în arest.
Revizuirea sentinţei definitive presupune, potrivit Codului de Procedură Penală, rejudecarea cauzei strict în ceea ce-l priveşte pe Nicolae Popa. Deşi este o cale extraordinară de atac, cererea de revizuire a fost invocată de-a lungul timpului şi de alţi inculpaţi care au fost judecaţi şi con - damnaţi în lipsă, după extrădarea lor în România.
Jurisprudenţa arată că, în cazurile precedente, apărătorii au făcut trimitere la articolul 522 indice 1 din Codul de Procedură Penală, coroborat cu articolul 6 din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, prin care este garantat dreptul la un proces echitabil.
În traducerea instanţelor, aceste articole prevăd că "o persoană poate susţine că a fost judecată şi condamnată în lipsă atunci când o instanţă de judecată a dispus condamnarea sa, indiferent de pedeapsa aplicată şi modalitatea de executare a acesteia, fără a proceda la audierea acelei persoane, fără ca aceasta să aibă cunoştinţă despre procedura judiciară desfăşurată împotriva sa, fără să beneficieze de apărare din partea unui specialist al dreptului, de dreptul de a formula probatorii în apărare, de a combate probele prezentate de acuzare, de a participa la judecată, la audierile de martori etc".
Vinovăţia lui Popa, stabilită pe baza documen