De zeci si sute de generatii, femeile folosesc puterea vindecatoare a plantelor, pentru a preveni si a-si trata unele probleme de sanatate, cum ar fi tulburarile menstruale, neplacerile graviditatii sau dereglarile produse de menopauza.
Oare chiar sa existe plante medicinale destinate exclusiv femeilor?, se vor intreba scepticii. Raspunsul este afirmativ, iar printre cele mai cunoscute si mai eficiente plante se numara cretisoara, coada-soricelului si coada-racului, pe care femeile au inceput sa le utilizeze cu mii de ani in urma, pentru a-si vindeca micile indispozitii, dar si eventualele complicatii provocate de sarcina, de nastere, de alaptare etc.
In vremurile cand ingrijirea medicala a femeilor se afla in mainile vindecatoarelor si a moaselor, cunostintele despre puterea tamaduitoare a plantelor erau vitale pentru supravietuire si de aceea ele au fost transmise mai departe, din generatie in generatie.
In zilele noastre, interesul pentru medicina naturista a crescut din nou, astfel ca in unele tari din Europa, mai ales in Elvetia si Germania, exista manastiri de maici care organizeaza cursuri speciale, la care femeile afla lucruri extrem de importante despre plantele medicinale si, in plus, invata cum sa prepare ele insele anumite pomezi, tincturi sau ceaiuri.
Iata cateva retete folosite in manastirile franciscane din Alsacia.
Spray impotriva bufeurilor
Ingrediente: 1/2 lingura de alcool (70gr.), 4 picaturi ulei eteric de salvie, o picatura ulei eteric de trandafir, 2 picaturi ulei eteric de menta, 2 picaturi ulei eteric de lamaie, apa distilata.
Mod de preparare: Se toarna alcoolul intr-o sticla (cu pulverizator) de 50 ml, se adauga uleiurile, se umple apoi sticla cu apa distilata si se agita bine.
Atentie: turnati intotdeauna mai intai alcoolul si abia pe urma uleiurile si apa distilata.
Folosire: