Poate iubirea nu trece întotdeauna prin stomac, dar sărbătorile - cu siguranţă - trec. Preparatele tradiţionale atrag toată familia, indiferent de vârstă, în jurul mesei, atât de Crăciun, cât şi de Paşte. Delicatesele la care poftim supun, însă, organismul la încercări care se manifestă, adesea, prin complicaţii gastro-intestinale şi hepato-renale.
Postul Paştelui şi Săptămâna Patimilor sunt urmate de mese copioase de la care nu lipsesc ouăle fierte, ciorba, friptura şi drobul de miel, sarmalele, salata de boeuf, cozonacul, pasca şi vinul.
Masa tradiţională la care rânvesc toţi românii, indiferent de vârstă sau de importanţa acordată credinţei, este caracterizată, însă, de numeroase capcane care supun organismul la câteva teste de rezistenţă. Putem, totuşi, să le evităm.
Profesorul universitar Gheorghe Mencinicopschi (foto), directorul Institutului Naţional de Cercetări Alimentare (INCA) din Bucureşti oferă, pentru cititorii adevarul.ro, câteva recomandări care ne pot ajuta să avem parte de sărbători fără probleme digestive, ci doar cu plăceri culinare.
"Readaptarea la carne"
Profesorul Mencinicopschi atrage atenţia asupra "readaptării la consumul de carne" al românilor care au ţinut cel mai lung post al anului. "Aceştia trebuie să se readapteze la felurile de mâncare greu de digerat de Paşte, la carnea cu multă grăsime".
"Mielul este o sursă bună de fier şi de zinc, cu toate acestea, este o carne grea, care poate provoca indigestii, colici biliare sau pancreatită, dacă este consumată necorespunzător", atenţionează directorul INCA.
Mielul care "cade ca bolovanul" pentru organism
Totodată, vârsta animalului ce stă la baza preparatelor tradiţionale de Paşte este foarte importantă pentru a avea partea de sărbători fără probleme de sănătate.
"Mielul de lapte de cinci-şase kilograme, care nu a mancat iarbă