Săptămâna trecută, Fundaţia Naţională pentru Democraţie (National Endowment for Democracy), Institutul pentru o Societate Deschisă (Open Society Institute/Open Society Foundations) şi Fundaţia Moldova au organizat, la Washington, o discuţie dedicată situaţiei din Moldova.
Lucrările au fost deschise de Rodger Potocki, Senior Director pentru Europa în cadrul Fundaţiei Naţionale pentru Democraţie. El i-a introdus pe ambasadorul Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu, şi pe Lawrence Silverman, Director al Biroului pentru Ucraina, Moldova şi Belarus din Departamentul de Stat.
Vizita din martie a Vicepreşedintelui american Joe Biden la Chişinău a fost invocată deseori, nu doar spre a se aminti sprijinul pe care Washingtonul este dispus să îl acorde Moldovei în drumul democratizării structurilor sale instituţionale şi în efortul de a accede în Uniunea Europeană, dar şi spre a reaminti multiplele probleme pe care Moldova le are de rezolvat.
Dacă ambasadorul Igor Munteanu a vorbit fără nici un echivoc despre vechile obiceiuri care nu mor uşor şi despre rolul Moscovei în crearea şi întreţinerea conflictului transnistrean, menţionând eforturile Chişinăului de a asigura beneficii sociale şi pentru locuitorii Transnistriei, Lawrence Silverman a reamintit că există trei subiecte majore a căror rezolvare este aşteptată cu interes de către partea americană: alegerea Preşedintelui Moldovei, reforma justiţiei şi o strategie clară şi eficientă în lupta împotriva corupţiei. Amândoi oficialii şi-au exprimat speranţa că Moldova va putea fi scoasă curând de sub restricţiile impuse prin amendamentul Jackson-Vanik.
Priorităţile enumerate de Lawrence Silverman, care de săptămâna viitoare devine consilier al Vicepreşedintelui Joe Biden, se află pe agenda coaliţiei guvernamentale de la Chişinău (Alianţa pentru Integrare Europeană), numai că drumul rămâne î