Placinta cu praz
Ingrediente: Pentru aluat (10 bucati) - 500 g faina, 2 oua, 50 g margarina, 100 g smantana, 20 g drojdie, sare. Pentru umplutura - 8 oua, 100 g smantana, 2 fire de praz, 2 linguri branza de vaci (sau de oi), o lingura ulei, sare, piper.
Mod de preparare: * Aluatul: Drojdia se dizolva in putina apa calduta sau lapte si zahar. Se introduc cu atentie pe rand ouale batute cu putina sare, smantana si faina cernuta. Se framanta un aluat. Spre sfarsitul framantatului se adauga untul topit sau margarina, se incorporeaza bine amestecandu-se cu mana si se pune la cald pentru 1-1,5 ore sa se ridice de 2-3 ori. Cand e gata, se mai framanta putin si se trece la modelarea placintelelor.
Umplutura: Prazul se taie in cerculete mici si se caleste in ulei. Ouale se fierb tari, se trec prin apa rece si se curata. Se dau prin razatoare ori se trec prin masina de tocat si se amesteca cu prazul, smantana si o lingura-doua de branza. Se sareaza, se condimenteaza cu piper. Aluatul se intinde cam de 0,5-0,7 cm si se taie in patratele nu prea mari. La mijlocul patratelului se pune umplutura si se strange sub forma de plic. Se mai lasa sa se ridice vreme de 20-25 de minute, se ung cu ou batut si se coc la cuptor. Se servesc calde, cu smantana.
Nota: Din astfel de aluat se mai prepara placinte cu cartofi si ciuperci, mere, dovleac, visine, carne.
Invartite
Ingrediente: Pentru aluat: 500 g faina, 300 g unt, 4/5 pahar apa, 1 ou, o lingura otet, o jumatate lingurita sare.
Pentru umplutura: Cu carne - 500 g carne ori ficat, 2 cepe, 2 oua, jumari de pui, sare, piper.
Cu branza de vaci - 500 g branza, 1 ou, 1-2 linguri zahar, 1-2 linguri stafide, un praf vanilie.
Cu branza de oi - 500 g branza, 1 ou, marar, ceapa verde.
Cu cartofi - 700 g cartofi, 2-3 cepe, jumari de pasare, sare, piper.
Cu varza acra - 1 kg v