Legea care reglementeaza exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri a fost publicata la jumatatea acestei saptamani in Monitorul Oficial. Potrivit prevederilor legale, zilierul este persoana fizica cu capacitate de munca si cu varsta de peste 16 ani care presteaza activitati necalificate cu caracter ocazional. Beneficiarul lucrarilor este persoana juridica pentru care zilierul executa activitati cu caracter ocazional. Evidenta zilnica a acestor persoane se tine intr-un registru cu regim special, numit "Registrul de evidenta a zilierilor", iar raportul dintre zilier si beneficiar se stabileste fara încheierea unui contract de munca. Zilierii pot lucra legal in agricultura, vanatoare si pescuit, silvicultura, exploatari forestiere, piscicultura si acvacultura, pomicultura si viticultura, apicultura, zootehnie, spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, publicitate, activitati cu caracter cultural, manipulari de marfuri si in activitati de întretinere si curatenie. Angajatorul trebuie sa infiinteze si sa pastreze la sediu Registrul de evidenta si sa-l completeze inainte de inceperea activitatii. Un extras al Registrului trebuie prezentat lunar, pana pe data de 5, la ITM.
Pentru veniturile realizate de zilieri, beneficiarul retine cota de 16% reprezentand impozitul pe venit, in schimb, nici zilierii si nici angajatorii nu platesc contributii sociale obligatorii. Activitatea prestata nu confera zilierului calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, sistemul asigurarilor sociale pentru somaj si nici în sistemul de asigurari sociale de sanatate. Zilierii vor putea încheia, optional, o asigurare de sanatate sau de pensie.
Legea care reglementeaza exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri a fost publicata la jumatatea acestei saptamani in Monitorul Oficial. Potrivit prevederilor