Pe fondul revenirii economiei, ANEIR recomandă exportatorilor să ia în calcul un curs de 4,0-4,2 lei/euro şi vrea ca BNR să evite variaţiile bruşte ale cursului valutar.
După ce anul trecut exporturile au fost principalul motor al economiei, în condiţiile în care consumul şi investiţiile s-au contractat, începutul de an a găsit exporturile la maxime istorice şi părea că acestea vor reprezenta din nou surpriza plăcută din PIB. Totuşi, mulţi exportatori au început să dârdâie în martie vâzând cum leul s-a întărit brusc, mai mult decât orice estimare a acestora.
Cursul care a ajutat exportatorii
„La începutul crizei, am discutat cu BNR şi am spus că un curs de 3,6-3,8 lei/euro nu poate să mai susţină exporturile. BNR a înţeles că palierul trebuie modificat şi cursul a mers spre nivelurile pe care le ştim. Graţie acestui curs de criză, care a evoluat relativ stabil în canalul de 4,1-4,3 lei/euro, România a fost pe primul loc în UE în funcţie de creşterea exporturilor din 2010, cu 10,7% peste nivelul din 2008“, spune Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).
Exporturile României s-au ridicat la 37,3 miliarde euro în 2010, comparatic cu un nivel de 33,7 miliarde euro în 2008. Doar şapte ţări din UE, în frunte cu România, au reuşit să raporteze exporturi mai mari decât în 2008, pentru restul de 20 exporturiile fiind încă sub nivelul de dinainte de criză.
„În noiembrie 2009, exporturile au ieşit din recesiune. Din acel moment, adică de 17 luni, exporturile au crescut încontinuu pe rate anuale. Cursul a fost principala ancoră şi principalul partener al exportatorilor de a ieşi din recesiune. Poate întreaga economie ar fi stat mai mult în recesiune dacă exporturile nu-şi reveneau“, a spus Ionescu.
Pe la finalul lunii februarie, pe fondul unor ştiri pozitive la nivel ma