Peste 500 de maidanezi din România au fost adoptaţi de suedezi. Alţi câini ai străzii au ajuns în Olanda, Elveţia sau chiar în Monaco.
1 /.
Orbit avea vreo opt-nouă ani când familia la care crescuse, din România, s-a cam săturat de el. Atunci, a avut loc un episod destul de comun prin părţile locului: într-o zi, proprietarul l-a îngrămădit, l-a prins şi l-a dus suficient de departe de casă pentru ca patrupedul să nu se întoarcă.
Nu i-a fost deloc greu, câinele era orb şi aproape surd. După ceva timp petrecut pe străzi, Orbit s-a trezit în grija unor domnişoare, apoi a călcat pentru întâia oară într-un avion, pentru ca în final să se gudure pe lângă nişte fete blonde dintr-o familie suedeză.
500 de maidanezi români în Suedia
Când a fost adoptat, în mai 2010, proprietarul a dat test în faţa unor specialişti, să dovedească ataşamentul faţă de animale. Apoi, a dat cu subsemnatul că va lăsa animalul să doarmă în casă, s-a angajat să-i facă un culcuş moale, să îi dea să mănânce şi să îl ducă la veterinar. Şi, peste toate, să nu-l lase mai mult de patru ore singur în casă. Acum, Orbit împarte o locuinţă imensă cu stăpânii săi, alţi doi câini şi două pisici.
În ultimii şase ani, peste 500 de câini din România au fost adoptaţi de suedezii care s-au crucit când au văzut, pe internet, imagini cu maidanezii români de la Cernavodă sau Călăraşi, spune Sara Turetta, preşedintele Save the Dogs (STD), o organizaţie special creată de italiancă pentru câinii maidanezi din România.
Totul a început în 2001, când pe străzile din Cernavodă stăteau înşirate zeci de stârvuri de câini, otrăviţi de Administraţia locală. Atunci, spune Sara, "am primit un apel disperat al unor italieni care locuiau la Cernavodă" şi s-a ajuns la un târg: Sara promitea să sterilizeze câinii, administraţia să înceteze otrăvirile.