Materialul de faţă este adresat atât amatorilor de ciocolată, cât şi celor care o evită din diverse motive. Dacă vă place ciocolata, nu o căutaţi de Paşte pentru că nu aţi face decât să sporiţi cererea pentru un produs care ajunge pe piaţă mai greu din cauza crizei din Coasta de Fildeş, principalul producător de cacao la nivel mondial. Dacă nu vă place, aveţi un motiv în plus să o ştergeţi de pe lista de cumpărături, problema venind tot Africa: exploatarea prin muncă a minorilor puşi să adune recolta de cacao.
Să le luăm pe rând.
Oul de ciocolată şi mitraliera
Un material publicat de cotidianul britanic The Telegraph în februarie, atunci când luptele interne din Coasta de Fildeş erau în toi, avertiza că preţul internaţional pentru cacao crescuse cu 14 la sută pentru că nu mai puţin de 300.000 de tone de materie primă erau blocate în depozitele din ţara vest-africană.
Situaţia politică nu a fost total dezamorsată până în prezent, chiar dacă forţele fostului preşedinte ivorian Laurent Gbago au pierdut lupta, iar acesta s-a văzut obligat să predea puterea pe care o populaţia i-o luase prin vot, toamna trecută. Capitala comercială, Abidjan, era încă afectată, joi, de contrele dintre rămăşiţele grupărilor loiale lui Gbago şi trupele preşedintelui de drept, Alassane Ouattara, potrivit BBC.
În condiţiile în care Coasta de Fildeş acoperă 40 la sută din producţia globală de cacao, dacă situaţia din ţară nu va permite exportul acestui produs, devine doar o chestiune de timp până când ţările consumatoare vor rămâne fără stocuri.
Scumpiri record: 140 la sută
Iar subţirimea ofertei duce la creşterea preţului. Publicaţia britanică The Guardian avertiza, la sfârşitul lunii martie, că ouăle de de ciocolată costă, în medie, cu 20 la sută mai mult faţă de 2010. În cazurile extreme, unele astfel de produse s-au scumpit şi cu 140 la sută.
De altf