Casa regală a Marii Britanii, condusă de regina Elisabeta a II-a, este fără îndoială cea mai cunoscută, adulată şi controversată monarhie a mileniului în care trăim. Presa de pe întregul mapamond conferă pagini întregi evenimentelor în care Prinţul Charles şi soţia sa Camilla, Prinţul William, Prinţul Andrew sau Regina sunt protagonişti. Mai sus numiţii şi ascendenţii lor au fost materie primă pentru sute de cărţi, documentare şi filme artistice de succes.
Dar, în ciuda faptului că regalitatea rămâne simbolul unităţii Marii Britanii, sub sceptrul reginei Elisabeta, importanţa monarhiei începe să pălească în faţa costurilor pe care din ce în ce mai mulţi britanici le consideră nejustificate, în raport cu rolul concret al familiei regale în conducerea Regatului Unit.
40 de milioane de lire pe an
Potrivit datelor oficiale, costurile pe care le presupune existenţa şi funcţionarea casei regale a uneia dintre cele mai puternice state ale lumii par infime: între 2006 şi 2010, Casa Regală a cheltuit oficial mai puţin de 200 de milioane de lire sterline (circa 230 de milioane de euro, sau sub un miliard de lei noi). Asta în condiţiile în care Produsul Intern Brut al Marii Britanii, în scădere din cauza crizei, a fost în 2010 de aproximativ 1.800 de miliarde de euro. Practic, în 2009, fiecare britanic a plătit cam 69 de pence, subunitatea lirei sterline, pentru bunăstarea Reginei şi a familiei sale, iar suma a scăzut anul trecut la 62 de pence.
Din aceşti bani sunt plătiţi cei aproape 300 de angajaţi permanenţi ai Casei Windsor, călătoriile membrilor acesteia în întreaga lume şi recepţiile oficiale oferite de regină invitaţilor, precum şi administrarea şi întreţinerea domeniilor regale (13 locuite, plus cele cu rol strict turistic). Nu sunt incluse în suma finală cheltuielile privitoare la securitatea oferită de Poliţie şi Armată, precum nici costurile