Am ajuns la Schitul "Invierea Sf. Lazar" din Alba Iulia, intr-o zi de primavara timpurie, care facea sa straluceasca, mai mult decat de obicei, bisericuta alba si delicata, primenita parca anume pentru a intampina anotimpul cel nou.
Mica obste de maici, in frunte cu maica stareta Maria Vulcu, alaturi de o duzina de muncitori, lucra la ultimele retusuri, pentru ca schitul sa arate perfect in ziua cea mare: sfintirea bisericii, in chiar sambata invierii sfantului Lazar. Aflat intr-o coasta a orasului galagios si forfotitor, schitul e scufundat, totusi, intr-o oaza de tihna si pare sa fie la zeci de kilometri distanta, de orice asezare omeneasca. Zidurile inalte si groase, care il imprejmuiesc, filtreaza orice zgomot, o pace palpabila si binefacatoare domneste aici. Credinciosii care vin din oras pe jos, cate 30-40 de minute, pentru a asista la slujbe sau a se spovedi, marturisesc ca simt prin toti porii harul si binecuvantarea locului. Unii pun aceasta senzatie pe seama pecetii speciale a schitului, poate singurul care se poate lauda ca in gradina sa isi dorm somnul de veci trei episcopi: Ioan Stroia, Partenie Ciopron si Veniamin Nistor, toti trei candva protectori ai schitului.
Credinciosii cred insa ca schitul "Invierea Sf. Lazar" are mare putere si pentru ca aici odihneste trupul parintelui Sava Cimpoca, staret intre 1948 si 1955, mare duhovnic, cu darul vindecarii de boli si al alungarii duhurilor rele. Parintele Dan Popovici, actualul duhovnic al schitului, ne-a spus cateva cuvinte despre parintele Sava: "Calugarii batrani, maicile si cei care i-au fost apropiati marturisesc ca era foarte nevoitor, nu dormea noaptea decat doua ore, si atunci pe un scaun. Niciodata, dupa schivnicie, nu s-a mai intins pe pat. Era foarte tacut si tainuit. Dupa ce se destepta din somn, se ruga ceasuri intregi.
Mormintele celor trei episcopi Dar faptul ca n