Sărbătorile pascale îi apropie și mai mult de românii care trăiesc în Serbia, de ceea ce se întâmplă în țară, însă oamenii sunt nemulțumiți în continuare din cauza faptului că au biserici unde să asculte Liturghia Pascală în limba lor natală.
Cei 350.000 de români din Valea Timocului au doar două biserici în care se slujește în limba română. Preotul Bojan Alecsandrovici spune că cei cele două biserici sunt izolate, iar mulți dintre români nu vor avea acces să ajungă la ele. “Numărul bisericilor este mic. Gândiți-vă că aici sunt 154 de sate în care trăiesc numai români și alte 48 de localități cu populație mixtă”, povestește acesta. De altfel, oamenii s-au învățat să păstreze tradiția doar acasă. La fel ca și frații noștri din țară vopsim ouă și procedăm așa cum se poate ca să păstrăm tradiția. Este important de precizat că rădăcina este una singură”, spune preotul. În momentul de față, pentru românii din Valea Timocului se construiesc alte două biserici, însă lucrările avansează greoi. “Încă întâmpinăm greutăți în obținerea autorizațiilor de construire de la autoritățile locale”, spune Alecsandru Bojan. Acesta a adăugat că din cauza distanțelor dintre comune, oamenii s-au obișnuit să meargă la bisericile unde se slujește în limba sârbă. “Merg să își pomenească morții, dar nimeni nu înțelege Liturghia. De aceea, mulți români și-au mai pierdut din credință”, a adăugat preotul. Luni, în a doua zi de Paște, preoții vor sluji în limba română la Busur, pe Valea Moravei, unde momentan, există numai o clopotniță, dar românii de peste graniță visează să vadă în acel loc și o biserică. Marți, după Liturghie, sunt invitați și românii din țară să li se alăture la un program artistic.
Cei 350.000 de români care s-au născut la sud de Dunăre vorbesc românește, gândesc românește, dar sunt obligați să simtă sârbește. Cam aceasta ar fi pe scurt descrierea situației di