Un sas din Hunedoara, apicultor din moşi-strămoşi, a ajuns să exporte miere ecologică chiar în Germania. Asociaţia apicultorilor din Deva, condusă de Iosif Korb, vinde anual circa 300 tone de miere bio pe piaţa germană.
«Tatăl meu a fost apicultor, el a învăţat meserie de la bunicu‘, iar eu am continuat tradiţia. Pentru a creşte albine îţi trebuie multă pasiune, dar merită efortul», ne-a spus Iosif Korb.
El s-a orientat către piaţa din Germania, aceasta fiindu-i mai accesibilă şi interesată de produsele româneşti. Însă, pentru a pătrunde pe această piaţă a fost nevoie de organizare şi investiţii. Acum, nemţii nu se mai satură de mierea românească, solicitările depăşind cu mult potenţialul apicultorilor români, care depind în mare măsură de condiţiile meteo.
„Nu facem faţă cererii din afara ţării. Pentru că mierea noastră este ecologică şi de calitate deosebită, toţi vor cantităţi tot mai mari. Din păcate, anul 2010 a fost foarte slab, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, dar am reuşit să ne menţinem pe piaţă cu suficientă miere pentru a nu pierde clienţii“, a mai spus Korb.
Americanii au deschis porţile către Occident
Cheia succesului apicultorilor din Hunedoara este legată de o investiţie americană din 2006. La început, fiecare producea şi se descurca cum putea cu vânzările, apoi s-au asociat, iar de când americanii au cheltuit 50.000 dolari, prin Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), într-o fabrică de procesare, apicultorii hunedoreni au putut pătrunde pe pieţele externe.
„Vindem în Germania în primul rând la butoaie, dar încercăm să pătrundem şi cu borcane, pentru a obţine preţuri mai bune. Acum vindem cam cu 2-3 euro/kg, preţul fiind stabilit în funcţie de producţia din America Latină şi China, tot mai puternice pe plan mondial. Noi vindem miere ecologică şi, pentru că este de foarte bună calitate, de