Creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Sfântul Gheorghe s-a născut în Capadocia, într-o familie creştină şi a trăit în timpul domniei împăratului Diocleţian. El este considerat ocrotitorul Armatei Române.
De asemenea, Sfântul Gheorghe este patronul spiritual al mai multor oraşe şi ţări, precum Drobeta Turnu Severin şi Botoşani, Anglia, Grecia, Rusia. Conform tradiţiei populare, în această zi nimeni nu are voie să doarmă, pentru că va fi somnoros întreg anul.
Originar din Capadocia, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a trăit pe vremea împăratului roman Diocleţian, care îi prigonea pe creştini. Sfântul Gheorghe provenea dintr-o familie de creştini. La fel ca tatăl său, Gheorghe a devenit general în armata lui Diocleţian, la doar 30 de ani. Pentru că s-a ridicat împotriva hotărârilor anticreştine ale Consiliului de la Nicomedia (303), a fost persecutat, fiind chinuit în cele mai cumplite chipuri, otravit şi mai apoi decapitat.
A fost lovit cu suliţa, a fost legat de o roata ţintuită cu fiare ascuţite care a fost pornită din sus spre o vale, rupându-i-se trupul în mai multe bucăţi, a fost aruncat într-o groapă cu var şi încălţat cu încălţăminte de fier cu cuie, fiind silit să alerge şi a fost bătut cu vana de bou. În ciuda acestor chinuri, Sfântul Gheorghe nu s-a lepădat de credinţă. Mai mult, martorii suferinţelor Sfântului Gheorghe, uimiţi de puterea sa de a rezista la durere, au renunţat la credinţa în zeităţi păgâne, îmbrăţişând creştinismul.
Tradiţii, obiceiuri şi supersiţii legate de Sfântul Gheorghe
De Sfântul Gheorghe, holdele trebuie înconjurate de o femeie „cu rânduieli” pentru a speria strigoii veniţi să ia mana grăului. Dacă înainte de Sfântul Gheorghe prinzi un şarpe, îi tai capul, apoi îl porţi la pălărie sau basma şi, dacă te duci în capul satului când ies ciurdele de vi