Dr. CARMEN BADEA - medic primar medicina de familie, competente de acupunctura, homeopatie, apifitoterapie - Bucuresti, tel. 0747/30.81.12
Stimata doamna Viorica, cele doua afectiuni mai importante de care sufera sora dvs. fac parte din tabloul de fond al aceleiasi boli, si anume - sclerodermia sistemica. Ea se numara printre asa-numitele "boli de sistem", ceea ce inseamna ca poate afecta organismul in ansamblul sau. Trasatura cea mai specifica a sclerodermiei o reprezinta acumularea in exces a colagenului si altor proteine, atat la nivelul pielii, precum si in alte organe. Pielea isi pierde aspectul normal, capatand, pe suprafete mai mici sau mai mari, aspect de piele intinsa. In multe cazuri, fenomenele circulatorii sunt mai putin manifeste, dominand insa cele articulare si generand tulburari care pot duce cu gandul la poliartrita reumatoida.
Dintre factorii de cauza interna, trebuie sa i se acorde importanta pe care o merita factorului psihologic. Acesta poate fi responsabil de aparitia bolii sau de evolutia puseelor si remisiunilor, in corelatie directa cu factorul imunologic. Astfel, o trauma psihica brusca, de exemplu o situatie de doliu, de abandon, o depresie netratata, emotii si sentimente supresate prea mult timp si neimpartasite, toate pot duce la dezorganizarea sistemului imunologic si la declansarea sclerodermiei. Factorii externi, de mediu, cum ar fi infectiile virale, sau unele substante chimice, precum solventii sau adezivii, pot, de asemenea, sa declanseze aparitia bolii.
Tratamentul medical alopat sistemic consta in administrarea de substante chimioterapice, cum ar fi Methotrexatul, sau Peptide de colagen, in administrare orala. Halofungione este un medicament care inhiba sinteza unuia dintre tipurile de colagen din organism.
La nivel local, pe langa administrarea de unguente si creme medicinale cu efect emolient si hidrat