Mai tineti minte "salatile din Gradina Ursului", care aveau un gust fara seaman si pe care Harap Alb le-a putut culege numai cu ajutorul Sfintei Duminici? Ei bine, aceste salati chiar exista, la fel cum exista si minunatele Gradini ale Ursului, adica Padurile noastre, atatea cate au scapat de topor.
Adevarat paradis natural, ele sunt pline de bunatati vegetale, trufandale care asteapta sa fie recunoscute si folosite. Si pentru ca primavara si-a intrat in drepturi, Natura a inviat, iar organismul nostru are nevoie de vitamine si prospetime mai mult ca oricand, va propunem o plimbare, cu folos, prin padure. O plimbare in care nu ne vom bucura doar de aer curat si privelisti colorate in verde pur, ci vom gasi si cele mai bune salate salbatice, cu gusturi si proprietati curative nemaivazute, cu secrete, pe care vi le impartasim pe loc:
UNTISORUL
Creste in semiumbra padurii, fiind o planta nu prea mare ca dimensiuni, cu frunze rotunde, de un verde inchis, lucioase si carnoase, care au un gust cumva untos, de unde si denumirea lui populara. Untisorul (Ranunculus ficaria) mai este cunoscut si sub numele de Grausor, Salatica sau Scanteiuta si apare si se recolteaza imediat ce zapada s-a topit prin paduri, adica in lunile martie-aprilie.
In zona deluroasa si pre-montana a Moldovei, Untisorul este salata traditionala in saptamana Pastilor, deoarece are un efect tonic digestiv si detoxifiant, care permite organismului, obisnuit anterior cu postul, sa metabolizeze mancarea grea de sarbatori. Tot de Paste, in Nordul Transilvaniei, femeile mergeau cu paine si sare in padure, unde crestea Untisorul, dezgropau cateva plante cu tot cu radacina, punand in locul lor painea si sarea. Frunzele Untisorului recoltat astfel erau apoi date copiilor, ca sa creasca zdraveni si sa fie feriti de boli, dar si vitelor, ca sa fie sanatoase si sa dea lapte mu