În iulie 2003, Bogdan Stăncescu devenea primul administrator al versiunii în limba română a enciclopediei online libere Wikipedia. A tradus interfaţa din limba engleză, a creat formate, a adunat voluntari, i-a ajutat să se descurce cu postarea articolelor şi le-a moderat discuţiile. După opt ani în care s-a implicat când mai mult, când mai puţin în dezvoltarea Wikipediei, Bogdan Stăncescu crede că suntem o naţie care a uitat să coopereze, iar acesta e marele hop spre o enciclopedie liberă cu adevărat mare. Sursa: Arhivă personală
În 2003, Wikipedia în limba engleză avea deja doi ani. Nu era încă foarte dezvoltată, dar era un proiect care promitea enorm. Bogdan a fost atras de idee - o enciclopedie la care poate contribui, oricine, oricând, oricât - şi a zis să verifice dacă există o versiune românească.
"Era o versiune în română, exista subdomeniul ro.wikipedia.org, erau vreo două articole scrise deja, pagina principale avea 2-3 cuvinte, interfaţa era toată în engleză", povesteşte Bogdan pentru EVZ.
Stăm de vorbă într-o clădire veche şi modestă, cu curte, pe o străduţă ce se desprinde din Vatra Luminoasă, acolo unde Bogdan îşi câştigă banii, la firma de IT pe care o conduce. Wikipedia nu îi dă bani, e o enciclopedie la care nimeni nu e plătit, e un imens proiect de voluntariat.
Bogdan a mai făcut din astea, nu putea "să nu se bage". De exemplu, fiind programator, a făcut şi a pus pe net softuri pe care utilizatorii le puteau folosi în mod liber. Avem la dispoziţie vreo câteva zeci de minute, apoi trebuie să meargă să îşi ia copilul de la grădiniţă.
Cum s-a clintit din loc Wikipedia românească
Închid paranteza despre omul Bogdan Stăncescu, absolvent de Politehnică, şi revin la wikipedistul Bogdan. Şi, dacă tot am făcut trecerea, trebuie să îi spun pe nume de wikipedist: Gutză. Având în vedere că e un nume cu o vechime d