Nevoia unei a doua opinii medicale, dar și a unui tratament în condiții adecvate, trimite anual mii de români în străinătate. Acest fapt se traduce, pentru turoperatori, prin dezvoltarea unui nou segment al afacerilor lor, cel al pachetelor medicale.
Aproximativ 10.000 de români au beneficiat, anul trecut, de servicii medicale în străinătate, iar estimările pentru 2011 relevă o dublare a numărului, ținând cont că în Consiliul Uniunii Europene se va întocmi un plan ce va reglementa turismul medical prin directiva despre drepturile pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere. Cei mai mulți români au ales clinicile și spitalele din Ungaria, Austria și Germania, chiar dacă prețul serviciilor este, în unele cazuri, și cu 70% mai mare decât cel din România.
„Cei mai mulți merg pentru o a doua opinie privind diagnosticul stabilit în România. Se caută intervenții chirurgicale sau controale în regim de urgență. Foarte puțini se duc pentru un control general anual“, spune Răzvan Nacea, director în cadrul agenției Seytour, unul dintre primii turoperatori care și-au făcut o divizie medicală. Potrivit acestuia, un set complet de servicii de investigații pornește de la 700-800 de euro și poate ajunge și la 2.000-3.000 de euro, în funcție de analizele opționale. Pentru cei interesați doar de anumite investigații, tarifele pachetelor din portofoliul agențiilor de turism sunt ceva mai accesibile.
„Spre exemplu, verificarea existenței cancerului de piele îl costă pe pacient 260 de euro. Analizele de laborator de rutină costă 280 de euro, în timp ce examinarea ginecologică este 260 de euro și mamograma 280 de euro. Mai scumpă este cardiograma plus, pentru care pacientul plătește 360 de euro“, arată Sorin Văduvoiu, director executiv Perfect Tour, turoperator care și-a lansat luna trecută divizia Medical Premium, în urma numeroasel