Credinciosii ortodocsi, greco-catolici si romano-catolici au sarbatorit in noaptea de sambata spre duminica Invierea Domnului, cea mai mare sarbatoare a crestinatatii, relateaza Agerpres. De asemenea, Sfintele Pasti sunt praznuite duminica de evanghelici si reformati, de cultele neoprotestante. Timp de 40 de zile, pana la Inaltarea Domnului, credinciosii se saluta cu "Hristos a inviat!" si isi raspund cu "Adevarat a inviat!".
Potrivit traditiei, lumanarea de la Inviere trebuie adusa acasa aprinsa, lumina luata de la preot fiind considerata sfanta si protectoare. In unele regiuni ale tarii, lumanarea se stinge in grinda casei, in semnul crucii. Apoi, ea este pastrata in cea mai mare sfintenie tot anul pentru o avea la indemana in caz de furtuna, pericol sau boala. Din batrani, se spune ca lumina ei fereste gospodaria de trasnet, alunga vremea rea si aduce soarele.
Timp de 40 de zile, pana la Inaltarea Domnului, credinciosii se saluta cu "Hristos a inviat!" si isi raspund cu "Adevarat a inviat!".
Sfintele Pasti sunt considerate "sarbatoarea sarbatorilor".
In Bucuresti, la Catedrala Patriarhala, Prea Fericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a oficiat, de la miezul noptii, slujba de Inviere, la care au luat parte 4.000 de credinciosi. Patriarhul a trimis un mesaj tuturor credinciosilor, in care a spus ca "Sarbatoarea Invierii Domnului este una a luminii si a bucuriei". El a oferit Lumina Sfanta adusa de la Ierusalim.
'); document.write(''); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split('.'); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + "." + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape("%3Cscript src='http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/3add0523dc79fe06b7a64358ef8d12bf/"+ cHannel_domain +"' type='text/javascript'%3E%3C/script%