Criza economica, asa cum se intampla in orice fel de criza, a intors lumea cu susul in jos. Unii au pierdut totul, altii au facut schimbari radicale pentru a putea supravietui, guvernele au luat masuri drastice pentru a-si salva tarile de la faliment.
In Romania, daca inainte de criza cineva facea rost de o suma mai mare de bani, primul lucru pe care-l facea cu ea era sa cumpere o casa sau un teren pe principiul "asta e bine sa o ai ca o sa iti scoti banii pe ea oricand".
N-a fost asa. Sectorul imobiliar s-a prabusit mai zgomotos decat un bloc cu bulina rosie la cutremur. Mii de oameni au ramas fara nimic dupa ce au investit totul.
Si asta este doar un exemplu din sutele de domenii care au fost maturate de criza, saracindu-i pe cei ce le-au ales pentru a-si plasa banii.
Insa, fara sa urmariti evenimentele economice, ci doar uitandu-va la buletinele de stiri din cand in cand, ati fi putut lesne observa ca de cand totul se prabuseste in economie, exista vanzari extraordinare la ... arta.
Ca sunt picturi, sculpturi, carti vechi sau obiecte de cult, arta se vinde "ca painea calda", doborand record dupa record.
In Romania, la ora actuala cel mai bine se vand picturile. Daca ar fi sa ne uitam doar la tablourile semnate Nicolae Grigorescu, in ultima jumatate de an a strans peste jumatate de milion de euro la licitatii.
La sfarsitul anului 2010, la Licitatia de Iarna a casei Artmark, tabloul "Pastorita" stabilea recordul pietei de arta din Romania, fiind vandut cu 175.000 de euro.
Recordul a fost depasit tot de Grigorescu, cateva luni mai tarziu, cand tabloul "Carciuma la Rucar" a fost adjudecat la 230.000 de euro la licitatia de primavara a aceleiasi case.
Tot Grigorescu si-a depasit performantele, de data aceasta cu tabloul "Tarancuta odihnindu-se", care a fost adjud