Lista bunătăţilor prezente pe masa fiecărui român cu ocazia sărbătorilor de Paşte este lungă, dar din păcate organismul nostru are limite, mai ales pentru persoanele care în ultimele 40 de zile au ţinut post, afirmă nutriţionistul Mihaela Bilic. Pentru că în perioada sărbătorilor avem tendinţa să mâncăm mult, medicul Bilic a oferit pentru gândul câteva sfaturi despre cum poate deveni masa de Paşte "dietetică", respectând tradiţia.
● "Carnea de miel este nelipsită de pe masa românilor în această perioadă. Pentru că are un conţinut caloric destul de ridicat, este important să alegem pe cât posibil bucăţi cât mai slabe, în general pulpele. Este important să îndepărtaţi cu un cuţit urmele albe de grăsime înainte de a vă apuca de gătit", spune nutriţionistul. Potrivit specialistului, carnea pentru friptură trebuie stropită din belşug cu apă şi vin, apoi împănată cu usturoi şi ale mirodenii, pentru a o face mai uşor digerabilă. "O porţie de friptură de miel de 200 de grame are în jur de 200 de kilocalorii", indică dr. Bilic.
● Ciorba de miel este o alternativă sănătoasă de preparare a cărnii, mai ales bine acrită cu borş. "Acest preparat nu trebuie să lipsească de la masa de prânz. O condiţie obligatorie pentru ca acest preparat să fie cât mai sărac din punct de vedere caloric este ca, după gătit, să lăsaţi oala să se răcească şi apoi să luaţi grăsimea care se strânge deasupra. În plus, se recomandă să presăraţi mult pătrunjel sau leuştean proaspăt tocat", spune Mihaela Bilic. O porţie de borş de miel are 100 de kilocalorii.
● Drobul se prepară din organele mielului, fierte şi toate tocate mărunt, la care se adaugă multe verdeţuri, ouă, puţină smântână şi se dă la cuptor. "Din punct de vedere nutriţional, drobul de miel are un conţinut caloric redus şi poate constitui aperitivul perfect", precizează nutriţionistul. O felie de drob are 80 de kilocalorii.