Coadă de maşini de vreo doi kilometri, Poliţia în acţiune, comerţ cu icoane şi biblii, înflorit peste noapte şi acatiste cu nemiluita au fost Paştele românilor veniţi buluc la mănăstirea Hodoş-Bodrog să ia lumină.
Ca şi în anii trecuţi, numărul mare de participanţi la slujba de Înviere a mobilizat poliţiştii care de abia au făcut faţă traficului gâtuit de arădeni şi nu numai, veniţi la Bodrog. Dacă, drumul din sat până la mănăstire a fost plin ochi de maşini, în parcarea din incinta lăcaşului de cult, se parca bară la bară, sub stricta supraveghere şi a indicaţiilor poliţiştilor. La datorie a fost şi o maşină a pompierilor alături de o ambulanţă de la Smurd.
Dacă înainte de intrarea în mănăstire, lupta s-a dat pentru un loc de parcare, la ora 23.50 toate fiind ocupate, la intrare în lăcaşul de cult, lume multă la cumpărat de suveniruri “de suflet”. Preţurile nejustificate ale icoanelor (80-150 de lei), cărţilor de rugăciuni (Biblia costa 85 de lei) i-au făcut pe cumpărători să se limiteze la diferite accesorii sfinţite.
Întreaga procesiune a culminat cu îndemnul “Veniţi să luaţi lumină”, când îmbulzeala a atins cote maxime.
Mii de oameni la “Drumul Crucii”
Încă de vineri, peste o mie de oameni au luat parte la tradiţionala procesiune, Drumul Crucii, procesiune asemănătoare cu cea organizată la Ierusalim. Parcurgerea Drumului Crucii durează în medie trei ore. Plecarea se face din curtea asezământului monahal, după care stareţul şi călugării, împreună cu sutele de credincioşi, fac un popas la fiecare dintre cele 14 cruci de piatră aflate între manastire şi satul Bodrogul Nou, rostind rugăciuni şi cântări adecvate fiecărui popas.
Acest pelerinaj la Hodoş-Bodrog a început după anul 1925, când se făcea la cele 14 cruci amplasate în livada mănăstirii din satul Bodrogul Nou, spre cimitirul lăcaşului. Începând din anul 2000, procesiunea se