Ca să renunțe la software-ul piratat și să poată să se și implice în proiecte internaționale, fundațiile și asociațiile pot să aplice la un program pentru a-l obține aproape pe gratis, cu ajutorul TechSoup.
Organizațiile nonguvernamentale care vor să obțină software aproape pe gratis, plătind doar 4% din prețul de pe piață, o pot face aplicând pe site-ul www.techsoup.ro. Cu sprijinul Microsoft, deja aproape 400 de fundații și asociații au primit software gratuit. În plus, acestea pot primi gratuit și calculatoare recondiționate. Totodată, personalul din ONG-uri vor participa la traininguri unde vor învăța cum să folosească aceste programe eficient, dar și la sesiuni creative în care IT-iștii se vor întâlni cu cei din societatea civilă și vor încerca să găsească soluții pentru a pune în practică cele mai bune idei.
Peste 100.000 de ONG-uri din toată lumea au primit în ultimii 25 de ani ajutor de la fundația TechSoup cu sediul central în San Francisco.
În România, aceștia activează în parteneriat cu Microsoft, de doi ani. „Este o întreprindere socială: noi vindem ONG-urilor software-ul cu 4% din costul total. Windows 7 când a intrat pe piață a costat 8 euro prin noi, față de mult mai mult cât este pe piață. Cei 4% pe care îi încasăm plătește celelalte părți pe care le realizăm: training pentru a ști cum se folosește software-ul, facem și evenimente creative, în care oamenii din IT și cei din societatea civilă fac brainstorming”, spune Chris Worman, Executive Director TechSoup România.
Condiții de selecție
Orice ONG din România se poate înregistra în acest program, completând profilul acesteia pe site, adică misiune, domeniu de activitate și apoi atașând o copie după statut, codul fiscal și hotărârea judecătorească de înființare. Organizația va fi apoi verificată minuțios. „Le citim, le verificăm și apoi personalul meu merge la Ministerul