Un neurolog din Statele Unite scanează activitatea cerebrală a călugărilor tibetani pentru a înţelege mai bine practica străveche a meditaţiei budiste, scrie BBC News. Cu ajutorul unui aparat RMN de cinci tone, profesorul Zoran Josipovic încearcă să afle care sunt secretele unei vieţi armonioase, dar şi cum ar putea fi tratate unele boli mentale, considerate incurabile în prezent.
Scanerul RMN pe care îl foloseşte Josipovic urmăreşte fluxul de sânge din creierul călugărilor, în timp ce aceştia meditează în interiorul aparatului. "Persoanele care practică frecvent meditaţia au abilităţi de atenţie mult mai bine cultivate", crede cercetătorul. El este de părere că, dacă am reuşi să valorificăm aceste abilităţi, am duce o viaţă mai liniştită şi mai uşoară. "Cercetările din domeniul meditaţiei, în special cele din ultimii 10 ani, s-au dovedit foarte promiţătoare. Ele indică o abilitate a creierului de a se schimba şi optimiza într-o măsură pe care nu o credeam posibilă până acum", a adăugat Josipovic.
Creierul nostru pare a fi organizat în două reţele, una extrinsecă şi una intrinsecă, implicită, explică Josipovic. Reţeaua extrinsecă este folosită când ne concentrăm asupra unor activităţi externe, precum mâncatul sau exerciţiile fizice. Reţeaua implicită sau intrinsecă este activă când oamenii reflectează asupra unor probleme sau emoţii. Cele două reţele sunt foarte rar active simultan, ele acţionând mai mult ca un balansoar. "Ceea ce încercăm să facem este să urmărim schimbările din creierul unei persoane în timp ce aceasta trece de la o reţea la cealaltă", spune profesorul. Până acum, el a stabilit că cei care practică meditaţia reuşesc să menţină active ambele reţele neuronale. Josipovic crede că această abilitate a călugărilor budişti este responsabilă pentru sentimentele de armonie cu propria persoană şi cu mediul înconjurător pe care le trăiesc ei pr