Rufe care se spală într-o secundă fără zgomot şi în conformitate cu normele ecologice, în timp ce stau în dulap într-un sac de haine – toate acestea ar putea deveni realitate cu un detergent al viitorului.
Produsul a primit marele premiu la finala competiţiei internaţionale de produse inovatoare din anul 2050, Henkel Innovation Challenge. Echipa câştigătoare a fost formată din două studente poloneze, Anna Szarecka şi Anna Szpot de la Şcoala de Economie din Varşovia.
Tinerii au avut ca sarcină să creeze un produs de viitor cosmetic sau de curăţire, potrivit nevoilor umane din anul 2050. Echipa câştigătoare din Polonia a primit o călătorie în jurul lumii şi vouchere de călătorie în valoare de 1.000 euro fiecare.
Au creat vopseaua naturală
România a fost reprezentată în finala internaţională de la Berlin de echipa Troubleshooters din Bucureşti, formată din Şerban Dragoş Ionescu, Eduard Dinu şi Alexandru Georgescu, masteranzi la Universitatea din Bucureşti, Universitatea Politehnică Bucureşti, la Facultatea de Chimie Aplicată şi respectiv Academia de Studii Economice. Echipa din România a creat vopseaua de păr „Mystique line of maintenance products", un produs sustenabil, fără a fi pur chimic.
„Ne-am gândit la o revitalizare a vopselei de păr, pentru că ştim de la prietene, surori, problemele cu vopseaua de păr, cu rădăcinile părului. A fost un element de brainstorming, categoric. Vopseaua aceasta nouă funcţionează pe bază de micro-organisme programabile, adică nişte microorganisme care fiind manipulate - ca în cazul embrionilor de fertilizare - li se introduce o anumită misiune. Nu este vorba de o pigmentare a pielii şi a părului, deci nu este pur chimică, şi de aplicarea unei suprafeţe protectoare prin care se generează pigmentarea, dar se colorează microorganismul", explică Şerban Ionescu produsul creat.
"Vopseaua creată de no