Economia chineză va depăşi economia Statelor Unite în 2016, China devenind cea mai mare putere economică a lumii, potrivit unei prognoze realizate de Fondul Monetar Internaţional, relatează Market Watch.
Potrivit estimărilor FMI, următorul preşedinte american va fi ultimul şef de la Washington care va conduce cea mai puternică economie din lume. Experţii din numeroase domenii nu sunt pregătiţi pentru acest moment şi nici nu vor să recunoască iminenţa sa, scriu jurnaliştii americani. Cei mai mulţi analişti spun că decăderea Americii se va produce de-abia în anii 2020, însă ei îşi bazează estimările pe compararea produsului intern brut al celor două ţări, raportat la ratele curente de schimb valutar. Singura comparaţie care poate oferi o prognoză pertinentă este, însă, "indicele privind puterea de cumpărare". Acesta se referă la suma tuturor veniturilor dintr-o regiune. Conform acestui indice, economia chineză va creşte de la 11.2 mii de miliarde de dolari, la cât a fost evaluată anul acesta, la 19 mii de miliarde în 2016. În acelaşi interval, economia americană va creşte de la 15,2 mii de miliarde de dolari la doar 18,8 mii de miliarde. Prin urmare, cota parte a Statelor Unite din producţia mondială va scădea la 17,7 procente în timp ce cota chineză va creşte la 18%.
Americanii s-au apucat să înveţe limba chineză
Economia chineză a cunoscut în ultimii ani un ritm accelerat de dezvoltare. În urmă cu doar un deceniu, economia Statelor Unite era de trei ori mai mare decât cea chineză. America a devenit cea mai mare putere economică a lumii în anii 1890 când a întrecut Marea Britanie. Specialiştii avertizează însă că supremaţia Chinei va fi una cu totul diferită deoarece "modelul lor de capitalism este controlat de stat, spre deosebire de sistemul american care este mult mai liber", potrivit profesorului Ralph Gomory de la şcoala de afaceri Stern din c