Chiar dacă sunt deseori la fel de bune ca băieţii, cele mai multe fete aleg să nu participe la întreceri. Diferenţa de gen în ceea ce priveşte competitivitatea se observă din copilărie, spun cercetătorii, care pun pe seama acesteia şi faptul că bărbaţii câştigă mai mult decât femeile.
Băieţii sunt mult mai dornici de competiţie decât fetele. Acest lucru începe să se vadă de la vârste foarte fragede, 3-4 ani, se observă şi în adolescenţă şi, mai mult decât atât, rămâne valabil până la maturitate, potrivit unei cercetări recente, preluat de cotidianul „The Daily Telegraph".
Citiţi şi:
Studiu UE: fetele - bune la lectură, băieţii - la cifre
Cercetătorii au descoperit că, şi în cazul competiţiilor - fizice sau intelectuale - există o diferenţă de gen. Potrivit oamenilor de ştiinţă, băieţii sunt mult mai dispuşi decât fetele să se ia la întrecere, în concursuri cu sau fără miză. Fetele, care sunt de multe ori mai bune decât „omologii" lor masculini, au tendinţa de a se manifesta timid şi de a alege să stea retrase când este vorba de-o întrecere. Asta, chiar dacă sunt convinse că au toate şansele să câştige competiţia.
Fetele aleargă singure
Acestea sunt concluziile unui studiu ştiinţific făcut la scară largă, pe un grup de peste 1.000 de copii şi adolescenţi. Matthias Sutter şi Daniela Rützler, cei doi profesori de la Institutul Iza din Germania, au realizat, în cercetarea lor, două experimente. Primul, făcut pe copii cu vârste între 3 şi 8 ani, a presupus o alergare de viteză pe o distanţă de 30 de metri. Al doilea, făcut pe minori de 9-18 ani, a constat în rezolvarea unor exerciţii simple de matematică. Atât în cadrul celui dintâi, cât şi în cadrul celui de-al doilea, copiii au fost puşi să aleagă dacă doresc să rezolve de unii singuri „cerinţa" sau dacă vor să-şi îndeplineacă misiunea în cadrul unei competiţii.