Şcoala „Tudor Vladimirescu“ din Târgovişte (Dâmboviţa) şi Grupul Şcolar „Liviu Rebreanu“ din Bălan (Harghita) au câştigat premiile pentru cel mai bun proiect la categoriile Bonus special, respectiv Angajament civic. Elevii de gimnaziu şi de liceu implicaţi în proiectele premiate au învăţat cum să rezolve eficient conflictele apărute în şcoală, ce înseamnă voluntariatul şi toleranţa.
Dezvoltat în parteneriat cu o şcoală din Bosnia Herţegovina, proiectul elevilor din Târgovişte, intitulat „Messengers of a peaceful way of living" a încercat să le explice elevilor despre abandonul şcolar, consumul de droguri sau conflictele din şcoală.
Elevi de la Şcoala „Tudor Vladimirescu“ din Târgovişte (Dâmboviţa) Foto: Alina Safta
Profesoara de limba română Alina Safta, care a coordonat proiectul, spune că elevii „şi-au asumat un rol important, acela de a fi mesagerii păcii". „M-a impresionat efortul lor de a găsi soluţii pentru conflicte, modul în care au abordat anumite probleme şi faptul că au tratat cu seriozitate fiecare situaţie. Am descoperit că deşi sunt foarte tineri ei pot da soluţii pentru conflictele din jurul lor şi sunt dispuşi să se implice".
În proiect au fost aleşi 15 elevi voluntari responsabili cu desfăşurarea activităţilor, cărora li s-au alăturat alţi 40 de elevi. Au găsit împreună soluţii alternative pentru conflicte: dans, muzică, joc de rol, piese de teatru puse în scenă de ei. „Evaluarea proiectului a evidenţiat faptul că elevii au participat intens la activităţile proiectului şi aceasta a reieşit din spusele lor: spre exemplu „am avut emoţii", „puteam să fac mai mult". Acest fapt m-a convins că elevii au luat în serios activităţile, a propune soluţii pentru conflicte implică o muncă grea şi îndelungată".
Liceenii din Bălan au creat Clubul Disputei
Liceenii şi profesorii de la Grupul Şcolar „Li