La sfârșitul lunii mai, orice primărie, inclusiv din mediul rural, va putea accesa banii puși la bătaie de Administrația Fondului pentru Mediu pentru construirea de piste pentru bicicliști.
Primarul Constanţei s-a alăturat celor care au renunţat la maşină şi merg la serviciu cu bicicleta. „Se scumpeşte benzina, ajunge la șapte lei, așa că merg la serviciu cu bicicleta, iar la club mă duc cu maşina“, a explicat Radu Mazăre.
Un alt avantaj al mersului cu bicicleta este, potrivit edilului constănțean, acela de a putea vedea mai multe lucruri decât din maşină. „Pentru cei de la primărie, asta prezintă două mari dezavantaje. Văd neregulile mult mai bine decât din maşină şi îi pun să facă piste de biciclete acolo unde se poate. Sunt lucruri care mai trebuie reparate. Spre exemplu, traseul meu este pe Bulevardul Mamaia şi mi-am dat seama că pe mijloc se poate face un spațiu pentru biciclete“, declară primarul.
Spre sfârșitul lunii mai, primăriile vor putea solicita finanțare nerambursabilă de la Administrația Fondului de Mediu pentru construirea de piste de bicicliști. „Aceste piste pot fi făcute nu numai pe lângă şosea, ci și, între altele, în parcurile de agrement. După cum Târgu-Mureş şi Reghin pot fi unite printr-o astfel de pistă pe digul de protecţie împotriva inundaţiilor“, a spus ministrul mediului, László Borbely.
Cofinanțarea primăriilor, de numai 10%
„Ne-am gândit să structurăm programul pe două direcții: piste pentru transport, care vor fi utilizate pentru deplasările între cartiere sau între localități, și pistele de agrement, care vor fi construite în jurul parcurilor sau al bazelor sportive. Deocamdată, lucrăm la forma finală a ghidului de finanțare, astfel încât la sfârșitul lunii mai să putem lansa acest program“, precizează, pentru Capital, Gheorghe Popescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). El spune