Este clar faptul ca orezul brun este net superior celui alb, cel din urma fiind doar o ramasita a celui brun, din punct de vedere nutritiv.
Orice tip de cereale servite integrale are mai multi nutrienti si grasimi sanatoase decat atunci cand este procesat. Stratul exterior al orezului, cel maro, imediat de sub invelisul necomestibil, este extrem de sanatos pentru organism, dupa cum arata Apollo Life.
Acesta se inlatura de obicei si se foloseste pentru obtinerea uleiului comestibil, ramanand doar partea de interior, alba, a bobului.
Beneficii
Atat orezul alb, cat si cel brun au cam acelasi numar de calorii, carbohidrati, proteine si grasimi. Dar cel brun are in plus numeroase vitamine si minerale:
- Magneziul: ajuta la reducerea simptomelor astmului, scade tensiunea arteriala, reduce frecventa migrenelor si riscul infarctului sau al atacului cerebral.
- Manganul: ajuta oasele sa ramana sanatoase mai mult timp si sintetizeaza colesterolul si acizii grasi.
- Seleniul: iti protejeaza celulele de radicalii liberi si regleaza functionarea tiroidei.
- Vitaminele B1, B2, B3, si B6 si fibrele iti intaresc de asemenea organismul.
Scade colesterolul
Orezul brun contine gama-orizanol, un compus care are abilitatea de a scadea colesterolul. Intr-un studiu aparut in Jurnalul American de Nutritie, voluntarii ce aveau un colesterol marit si au consumat orez integral au observat o imbunatatire a starii de sanatate, pe cand cei care au consumat orez alb nu au resimtit nicio schimbare.
Si uleiul facut din orez brun este mai sanatos decat cel din floarea-soarelui, cel dintai scazand numarul trigliceridelor.
Ajuta in cazul diabetului de tip 2
Orezul integral este mai bun pentru cei care sufera de diabet de tip 2 si hiperglicemie decat cel pr