Sute de elevi sunt nevoiţi să apeleze la kinetoterapie pentru corectarea poziţiei defectuoase a coloanei vertebrale. Copiii sunt afectaţi de statul prelungit în faţa computerului, dar şi de ghiozdanul uriaş pe care îl cară zilnic.
Statul cu orele în faţa calculatorului, în poziţii care mai de care mai ciudate, purtatul ghiozdanului plin cu cărţi şi caiete, dar şi poziţia greşită în banca de la şcoală sunt doar câteva dintre cauzele care au dus la o creştere alarmantă a numărului de elevi care apelează la recuperare medicală.
Medicii specialişti spun că această creştere a numărului de copii care apelează la kinetoterapie are cauze complexe, care pornesc de la educaţie, ajung până la condiţiile oferite de şcoli şi se termină cu acţiunile de identificare a elevilor cu probleme fizice. Din acest motiv, medicii şcolari au început să fie mai vigilenţi pentru a descoperi din timp cazurile de atitudine cifotică şi scoliotică (curbarea coloanei în formă de „C" sau „S").
„Totuşi, faptul că-i identificăm mai bine pe cei cu probleme nu înseamnă că nu avem şi o creştere în termeni reali a numărului de cazuri. Rucsacul greu, şapte ore de stat înţepenit în faţa calculatorului, dar şi scutirile medicale acordate prea uşor şi fără indicaţii specifice de mişcare, cred că toate acestea sunt responsabile", spune doctoriţa Mădălina Verenca, şefa secţiei Recuperare, Medicină fizică şi Balneologie de la Spitalul de Copii „Sf. Ioan" din Galaţi.
Ghiozdanele încărcate îi cocoşează pe copii
În acelaşi timp, specialiştii cred că rolul părinţilor în prevenirea problemelor fizice la copii este esenţial. „Din păcate, părinţii ştiu că multe se întâmplă din cauza calculatorului, dar nu fac nimic pentru a rezolva asta", constată Verenca.
De altfel, un studiu realizat recent de Comisia Europeană arată că vârstele la care copiii „prind dra